Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi postavljanjem zuba u najbolji mogući položaj kako bi se postigla harmonija usta i vilica. Često se ortodonska terapija koristi i kod rešavanja bolnih stanja i poremećaja žvačnog sistema. Zubi se u razvoju ili usled traume mogu nepravilno posložiti, a skladan odnos gornje i donje vilice može se kompromitovati i tako narušiti samu estetiku lica. Nepravilan položaj zuba i vilica u ortodonciji se ispravlja ortodontskim bravicama i zubnim aparaticima u zavisnosti od starosti pacijenta, ali i ustanovljenog plana ortodontske terapije.

Kada se preporučuje prva poseta ortodontu?

Idealno vreme za prvu posetu ortodontu jeste šesta godina Vašeg deteta, odnosno nicanjem prvih stalnih zuba ili ukoliko primetite neke od sledećih slučajeva: teskobu zuba, nagnute zube, prerani gubitak mlečnih zuba, dugotrajno sisanje prsta ili neke druge loše navike, kao i poremećaji žvakanja i zatvaranja usta. Tom prilikom ustanovićemo u kakvom su stanju zubi i da li ima potrebe za eventualnim ortodontskim tretmanom u budućnosti. Ukoliko prilikom kliničkog pregleda primetimo potrebu za ortodontkom terapijom potrebno je uraditi rendgen dijagnostiku uglavnom ortopan ili „veliki snimak zuba“, telerendgen i u nekim slučajevima 3D snimak ( preporuka 3dent.rs ).

Da li postoji starosna granica u ortodonciji?

Starosna granica za ispravljanje položaja zuba i vilica ne postoji, ortodontska terapija je moguća u bilo kom životnom dobu. Ako primetite da Vam se zubi preklapaju, da imate nepravilan zagrižaj, razmake izmedju zuba, ili Vam jednostavno ne odgovara sama estetika zuba savetujemo Vam da što pre posetite ortodonta koji će svojom stručnjošću i dobrom dijagnostikom odlučiti koja je najbolja ortodontska trapija za Vas.

Kakvi se sve aparati koriste u ortodonciji?

Aparati koji se koriste mogu biti pričvršćeni za zube i to su fiksni aparati ili pak mogu biti mobilni koje pacijent može stavljat i skidati prema uputstvima ortodonta. Mobilni zubni aparati preporučuju se deci u fazi razvoja uglavnom u pubertetu. Nose se uglavnom od 14-16 sati dnevno, a čini ih žičani deo pričvršćen u plastici. Fiksno zubni aparati sastoje se od bravica i žice i oni se preporučuju od adolescentskog doba pa na dalje. Napretkom u stomatologiji došlo je do napretka u izradi bravca tako da one mogu biti gotovo neprimetne i estetski prihvatljive, a izradjuju se od metala, keramike ili plastike.

Koliko traje ortodontska terapija?

Samo trajanje ortodontske terapije individualno je određeno i zavisi od postavljene dijagnoze i plana. Najčešće ortodontska terapija traje više godina, a za njenu uspešnost ključna je dobra saranjda izmedju pacijenta i ortodonta, pridržavanje uputstava ortodonta kao i dobro održavanja oralne higijene. Kontrole su na svaka 2-3 meseca, a nakon završene terapije pacijentima se savetuje da nose retencione aparate (folije) izradjene od plastike.