Treba da izvadite zub, ali konstantno odlažete zbog straha od zahvata I bola? Ne brinite ništa, tu smo za Vas. Znamo da ne verujete u bajke, ali tako nešto je ipak moguće. Napretkom svega u svetu napredovala je oralna hirurgija grana stomatologije koja se bavi ovim I još mnogobrojnim problemima. Gotovo svi smo svedoci priče nečijeg neprijatnog iskustva prilikom vađenja zuba, međutim takve situacije iz naše ordinacije gotovo je nemoguće čuti jer iza svog rada stoji oralni hirurg dr Branislav Nadaždin, koji je svoje iskustvo gradio kako kod nas tako I na brojnim edukacijama u inostranstvu. Ali I ostatak tima koji je svakodnevnim radom I edukacijama osposobljen za oralno-hiruške intervencije.

Koji su to još česti problem kojima se bavi oralni hirurg?

Problem koje rešava oralni hirurg čine i različite operacije zuba kao što su apikotomija, operativno vađenje zaostalih korenova zuba, impaktiranih/poluimpaktiranih zuba kao I ugradnja dentalnih implanta.
Oralna hirurgija ima puno primena u stomatologiji, od samostalnih zahvata do pripremnih zahvata u svrhu neke druge stomatološke grane. Svi zahvati se izvode u lokalnoj anesteziji, i u potpunosti su bezbolni za pacijenta. Pre samog zahvata radi se rendgenski snimak zuba ( 3dent.rs) putem koje oralni hirurg dobija potrebne informacije o stanju i strukturi zuba ali okolne kosti.

Moderna stomatologija prvenstveno radi na prevenciji gubitka zuba. Ipak, ponekad je ekstrakcija ili vađenje zuba neophodno, a zahvaljujući savremenom pristupu, i potpuno bezbolno. Najčešći razlozi za ekstrakciju zuba su prevelika oštećenost zuba karijesom, trauma ili potreba da se oslobodi prostor u svrhu ugradnje protetske nadoknade. Ako nije moguće izvaditi zub ili koren zuba standardnim putem, postupak izvodi oralni hirurg putem reza na sluzokoži vilice kako bi došao do kosti koja ga okružuje. Nakon što je zub oslobođen kosti i uspešno izvađen, rana se ušiva hirurškim koncem i sledi postupak zarastanja. Par dana nakon vađenja zuba potrebno je ranu držati čistom kako ne bi došlo do infekcije I pridržavati se svih uputstava koje će Vam lekar dati nakon zahvata.

Stomatolog me je obavestio da mi umnjaci ne mogu izrasti usled nedostatka prostora u vilici, šta sad?

Vađenje umnjaka takođe je čest hirurški zahvat u stomatologiji. Umnjaci su zubi koji poslednji niču te zbog nedostatka prostora u vilicama mogu izrasti samo delimično ili uopšte ne izrasti (ostaje zarobljen u kosti). To može biti izuzetno bolno stanje koje uzrokuje komplikacije i bolne upale okolnog tkiva, što može otežati otvaranje usta, održavanje oralne higijene, ishranu, govor I svakodnevan život uopšte.

Nakon dugotrajnog I neuspešnog endodontskog lečenja zuba, stomatolog mi je predložio apikotomiju kako jedinu opciju da spasim zub, sta je to?

Ponekad I nakon dugotrajnog I upornog endodontskog lečenja kanala korena zuba ne postižemo dobre terapijske rezultate. Tom prilikom kao krajnju opciju da sačuvamo zub predlažemo apikotomiju.
Oralni hirurg pravi rez na viličnoj sluzokoži iznad vrha korena obolelog zuba i zajedno sa delom korena odstranjuje granulom ili cistu, spašavajući na taj način zub koji bi se u protivnom morao vaditi. Koreni koji se ipak ne mogu spasiti vade se, kako bi napravili mesto za implant ili neki drugi vid protetske nadoknade.

Nove tehnologije - bezbroj mogućnosti

U našoj ordinaciji očekuju Vas najmodernije inovativne tehnologije, te bezbroj mogućnosti unapređenja dugotrajnog i kvalitetnog osmeha.

Implantologija predstavlja disciplinu unutar oralne hirurgije koja je unazad dvadeset godina doživela veliki uspeh zahvaljujući najmodernijim dentalnim tehnologijama za pacijente kojima nedostaje jedan ili više zuba. Samim time ugradnja implantata smatra se jednim od najsigurnijih stomatoloških zahvata. Uspešnost i trajnost zubnih implantata glavna su svojstva zbog kojih su isti prepoznati od strane brojnih zadovoljnih pacijenata. Zubni implanti su veštačke zubne nadoknade koji se hirurškim putem postavljaju u viličnu kost kako bi se zamenio prirodni koren zuba. Izrađuju se od posebnih biokompatibilnih materijala i predstavljaju trajno rešenje za problem nedostatka zuba.

Ugradnjom zubnih implanta trajno rešavamo problem nedostatka jednog ili više zuba, a koriste se i u slučajevima sanacije potpune bezubosti. Pre same ugradnje, sprovodi se detaljna rendgenska dijagnostika ( 3dent.rs ) kako bi se utvrdilo stanje vilične kosti i tok daljeg postupka. Postoji više oblika implantata ali uglavnom svi podsećaju na neku vrstu šrafa.

Ugradnja se sprovodi pod lokalnom anestezijom, što znači da je zahvat u potpunosti bezbolan za pacijenta. S obzirom da su izrađeni od biokompatibilnih materijala, zubni implanti će bez problema srasti s okolnom viličnom kosti.

Nakon brze ugradnje, proces potpunog oporavka traje 3-6 meseci, tokom koje pacijent nosi privremenu protezu ili fiksne plastične privremene mostove, tako da sam implantski zahvat ne utiče na tempo života.

Ponekad je potrebno vađenje zuba, to će biti obavljeno prvog dana, a ugradnja šrafova počeće već narednog dana. Nekada je moguće i momentalno ugraditi implante (imedijatno), dok se ponekad preporučuje i duže čekanje, što zavisi od stanja vilične vilice. Pacijent odmah nakon ugradnje primećuje poboljšanje u strukturi lica, posebno u obrazima i govoru, primetno mu je vraćeno samopouzdanje i osmeh na lice, osmeh kojim će od sada svakodnevno osvajati sve oko sebe. Sledeća faza terapije podrazumeva izradu krunica i postavljanje krunica na implante, a definitivne krunice dobijaju se 3 - 6 meseci kasnije. Kada pacijentima nedostaje veći broj zuba ili kada je pacijent bezub, koriste se All on 4 i All on 6 rešenja, koncept zasnovan na 4 - 6 implanata po vilici u zavisnošću od stanja preostale vilične kosti i titanijumsko-keramičkim mostovima.

Zubni implanti predstavljaju doživotno protetsko rešenje, ali da bi trajali, potrebno je održavati oralnu higijenu redovno i pravilno, kao i kod prirodnih zuba.