Redovan odlazak na stomatološki pregled pomoćiće Vam u održavanju dobrog oralnog zdravlja I sprečiti razvoj bolesti u usnoj duplji. Redovan pregled I dobre dijagnostičke procedure (klinički pregled I rendgen dijagnostika – preporuka 3dent.rs)  kao I redovno profesionalno čišćenje zuba odličan su temelj prevencije I održavanja dobrog oralnog zdravlja.
Prilikom prvog dolaska u našu ordinaciju uradićemo detaljan pregled zuba, usta I desni I sa Vama porazgovarati o vašem stomatološkom, ali I celokupnom zdravlju. Ukoliko na pregledu otkrijemo prisutnost karijesa, predložićemo moguće oblike tretiranja I lečenja zahvaćenog zuba. Najčešća I vrlo efikasna mera uključuje uklanjanje karijesa I postavljanje ispuna uglavnom u vidu “bele” kompozitne plombe.

Šta je to ustvari karijes i kako nastaje?

Karijes predstavlja oštećenje zubnog tkiva I najučestalijim oboljenjem današnjice. Uzrokovan bakterijama iz usta koje svoju aktivnost ispoljavaju prilikom unosa hrane I to tako što dovode do razgradnje šećera. Razgradnjom šećera nastaju kiseline koje vremenom nagrizaju zubnu gleđ I tako dovode do nastanka karijesa zuba. Međutim, ključan faktor u nastanku karijesa je oralna higijena. Pravilnim održavanjem oralne higijene I redovnim posetama stomatologu može se u velikoj meri sprečiti nastanak karijesa, ali I razvoj bolesti desni.  

Šta je ispun ili tkz. plomba?

Ako karijes otkrijemo na vreme, njegovim potpunim uklanjanjem ostaje šupljina koja se mora popuniti. Danas su glavno mesto u sanaciji zuba zauzele kompozitne ili tkz. “bele” plombe i u potpunosti izgurale amalgamske, “crne”, koje su do nedavno bile glavna terapija prilikom sanacije zuba.

Da li se nekim protetskim tretmanom može nadoknaditi gubitak zubnog tkiva usled karijesa?

Da, može. Pomoću inlay, onlay I overlay protetskih nadoknada, koje se za svakog pacijenta prave  I laboratorijski dizajniraju ponaosob, odnosno prema Vašem obliku zuba. Sve tri navedene protetske nadoknade su veoma slične plombi, ali za razliku od nje u potpunosti vraćaju prirodan izgled samog zuba. Ne koriste se u situacijama kada je karijes opsežan I kada je zahvatio veliku površinu zuba.

Šta ako ipak treba endodonsko lečenje zuba?

Lečenje zuba tj.  endodoncija se odnosi na terapiju procesa unutar samog zuba odnosno zubnog živca. Lečenje zuba iglicama (endodoncija) potrebno je u slučajevima kada karijes zahvati ne samo gleđ I dentin, već I samu pulpu zuba odnosno zubni živac. Tada pristupamo uklanjanju karijesa I pulpe, te tako započinjemo sa endodonskim procesom lečenja. Sam proces lečenja uključuje čišćenje, proširivanje I punjenje kanala zuba lekovima potrebnim za endodonsko lečenje. Nakon uspešnog lečenja I povlačenja svih simptoma sami kanali zuba se ispunjavaju veštačkim materijalom koji ojačava zub u korenskom delu, dok se u kruničnom najčešće postavlja ispun u vidu plombe. U nekim slučajevima , ako je uništena velika površina same krunice zuba potrebno je uraditi protetetsku sanaciju.

Da li je endodoncija svemoguća?

Nažalost, nije. Postoje pojedini slučajevi gde ni nakon opsežnog I dugotrajnog lečenja zuba ne postižemo zadovoljavajuće rezultate. Međutim ni to nije bez izlazno stanje I u velikom broju slučajeva ipak ne vodi ka tome da izgubite zub. U tim slučajevima pristupa se hiruškoj metodi isecanja vrha obolelog korena zuba tj. apokotomiji. A sam dalji postupak isti je kao kod klasične endodoncije, ispunjavanje korena veštačkim materijalom I postavljanjem ispuna u kruničnom delu.