Dečija stomatologija je grana stomatologije posvećena našim najmlađim pacijentima kojima pristupamo sa najvišim stepenom pažnje. Zašto deci pristupamo tako? Zato što su deca naši posebni pacijenti i traže posebne metode rada. Sa njima treba raditi brzo, ali i pažljivo jer su nestrpljivi i veoma često jako uplašeni.

Da li se dečija stomatologija bavi samo „pokvarenim“ mlečnim zubima?

Ne, pored brige o zdravlju mlečnih zuba koje je izuzetno važno za kasnije dobro zdravlje stalnih zuba bavi se i prevencijom nastanka oralnih oboljenja, navikavanjem dece na stomatologa kao i navikavanjem deteta na pravilno održavanje oralne higijene u najranijem uzrastu.

Kada je pravo vreme za detetovu prvu posetu stomatologu?

Prvu posetu deteta stomatologu treba planirati već u uzrastu od godine dana, prilikom nicanja prvih mlečnih zubića. Ovakvim ranim pristupom mogu se na vreme primetiti eventualni problemi u oralnom zdravlju deteta, a roditelji se informišu o važnosti preventivnih mera kao što su pravilan izbor četkice i paste za zube, o načinu pranja zuba kao i o važnosti preventivnih pregleda kako bi se prepoznale eventualne ortodontske anomalije. Prilikom prve posete naše najmlađe upoznajemo sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i zubićima uopšteno. Kroz zanimljive ilustracije i priču učimo ih o karijesu i održavanju oralne higijene, trudimo se da pregledamo trenutno stanje zuba i desni a naše najhrabrije pacijente nagrađujemo diplomom za hrabrost.

Savet roditeljima da decu dovode na pregled što ranije dok još nema potrebe za nekim stomatološkim tretmanima kako bi se izbegla negativna reakcija i kasniji „strah od stomatologa“!!!

Kada je pravo vreme da se krene sa održavanjem oralne higijene kod dece?

Sa održavanjem oralne higijene treba krenuti još u prvim danima bebinog života i to tako što namočite pamučnu gazu vodom, obmotate oko kažiprsta i blagim pokretima istrljate desni vaše bebe. Pojavom prvih mlečnih zubića potrebno je krenuti sa blagim trljanjem zubica četkicom s mekanim vlaknima prilagođenom za taj uzrast i to najmanje 2 puta dnevno, ujutro nakon buđenja i obavezno uveče pre spavanja.

Tokom noći izbegavati deci davati hranu i zaslađene napitke!!!

Ukoliko se koristi pasta za zube ona mora biti sa niskim sadržajem fluora i ne treba koristiti veću količinu od zrnca graška a savetuje se da deca do navršenih 18 meseci zube ne treba da peru sa pastom nego samo sa mekanom četkicom i vodom.

Šta je to fluorizacija zuba?

Najbolja prevencija nastanka karijesa jeste fluorzacija zuba kojom s štiti gleđ zuba od nastanka karijesa i to tako što dolazi do smanjenja razvoja bakterija u ustima i povećanjem količine i kvaliteta pljuvačke koja štiti zube.

Sam postupak je veoma lagan za izvođenje, brz i što je najvažnije bezbolan. Mlečni ili stalni zubi se premazuju fluorom u obliku rastvora, gela ili laka.

Zašto radimo zalivanje fisura zuba?

Zalivanje fisura zuba je preventivni postupak kojim pokušavamo sprečiti razvoj karijesa na novoizniklim zubima. A šta su to fisure? Fisure su duplji ili plići useci na krunici zuba. Svako dete ima različit oblik i dubinu fisura što utiče na rizik od pojave karijesa. Duboke a uske fisure predstavljaju posebno pogodna mesta za razvoj karijesa. Zato potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba očistimo i zalijemo posebno izradjenim stomatološkim materijalom za to, koji može odgovarati boji zuba ili biti u jednoj od duginih boja što posebno obraduje naše najmlađe pacijente.